Πράγματα που αμελούμε να καθαρίσουμε στην κουζίνα

Πράγματα που αμελούμε να καθαρίσουμε στην κουζίνα

Καθαρίζετε πολύ συχνά την κουζίνα σας, αλλά υπάρχουν - σχεδόν σίγουρα - μερικά πράγματα τα οποία ξεχνιούνται. Παρακάτω θε δείτε τα πιο συνηθισμένα.

Δοχείο μηχανής καφέ

Κάνετε καφέ κάθε πρωί και καθαρίζετε τα φλιτζάνια και την κανάτα, αλλά πόσο συχνά καθαρίζετε το εσωτερικό όπου βάζετε τον καφέ; Χρησιμοποιήστε λευκό αποσταγμένο ξύδι για να καθαρίσετε το εσωτερικό της καφετιέρας σας.

Επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες σούπερ μάρκετ

Φέρνοντας τις δικές σας τσάντες στο κατάστημα βοηθάτε το περιβάλλον, αλλά θα πρέπει και κατά καιρούς να πλένονται. Μπορείτε να τις τοποθετήσετε στο πλυντήριο προσέχοντας τις οδηγίες πλύσης και στη συνέχεια να τις στεγνώσετε κανονικά.

Ανοιχτήρια κονσερβών

Σηκώστε το χέρι σας αν έχετε καθαρίσει ποτέ το ανοιχτήρι σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το κάνουν, αλλά όλοι πρέπει. Σύμφωνα με μελέτη οργανισμού υγείας, μούχλα, ζύμη, E.coli και σαλμονέλα βρέθηκαν όλα σε ανοιχτήρια που δεν είχαν καθαριστεί τακτικά. Κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα υγείας, ιδιαίτερα σε βρέφη, ηλικιωμένους και όσους έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα. Πλύνετε είτε στο χέρι με ζεστό νερό ή στο πλυντήριο πιάτων.

Σκουπιδοτενεκές

Ο κάδος απορριμμάτων πρέπει να καθαρίζεται, σίγουρα. Οι αρωματικές σακούλες μπορούν να βοηθήσουν να καλύψουν οποιεσδήποτε οσμές που μπορεί να προέρχονται από τα τρόφιμα ή τις συσκευασίες που ρίχνονται και εκεί. Τέλος, μπορεί να βοηθήσει ο καθαρισμός με ζεστό σαπουνόνερο, μαγειρική σόδα (και πάλι για μυρωδιά) ή άλλα προϊόντα καθαρισμού.

Πλυντήριο πιάτων

Τα τρόφιμα μπορούν να παγιδευτούν στα μακρινά σημεία του πλυντηρίου πιάτων, επιβραδύνοντας το και προκαλώντας δυσάρεστη μυρωδιά. Το πρώτο βήμα για ένα καθαρό πλυντήριο πιάτων είναι να αφαιρέσετε το φίλτρο και να το καθαρίσετε ξεχωριστά πριν καθαρίσετε. Το μόνο που χρειάζεστε είναι λίγο ξύδι, μαγειρική σόδα μια πλύση με ζεστό νερό.

Μίξερ

Βεβαιωθείτε ότι έχετε αποσυναρμολογήσει και καθαρίσετε προσεκτικά το μπλέντερ με πολύ ζεστό νερό (και σαπούνι) κάθε φορά που το χρησιμοποιείτε, έτσι ώστε ο αναμικτήρας σας να είναι καθαρός και εσείς και η οικογένειά σας να παραμείνετε υγιείς.

Πηνία ψυγείου

Σκουπίζοντας τα πηνία στο ψυγείο σας κάθε έξι μήνες μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το ψυγείο σας να λειτουργήσει περισσότερο και να μεγιστοποιήσετε την απόδοση ψύξης.  Σιγουρευτείτε ότι αποσυνδέετε το ψυγείο σας πρώτα και στη συνέχεια συνδέστε το ξανά μόλις ολοκληρώσετε.

Όλα τα κουμπιά και χερούλια στην κουζίνα σας

Κάθε κουμπί και λαβή στην κουζίνα σας  πρέπει να καθαρίζεται τακτικά. Σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι αγγίζουν αυτά τα πράγματα με βρώμικα χέρια σχεδόν κάθε μέρα. Επιπλέον, μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food Control διαπίστωσε ότι οι λαβές είχαν μία από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις στελεχών από Ε. Coli, listeria, staphylococcus και enterobacteriaceae, που μπορούν να επιφέρουν ιούς και μολύνσεις. Σκουπίζετε τακτικά με λευκό αποσταγμένο ξύδι, ένα αραιωμένο διάλυμα λευκαντικού ή άλλο προϊόν απολύμανσης μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του αριθμού των δυνητικά επικίνδυνων παθογόνων παραγόντων.

Το ράφι μπαχαρικών

Το ράφι σας μπορεί να αρχίσει να παίρνει λίγο μούχλα καθώς γεμίζει με βάζα και άλλα δοχεία μπαχαρικών που έχετε χρησιμοποιήσει μόνο μια φορά. Τα μπαχαρικά, όπως σχεδόν όλα τα άλλα στην κουζίνα σας, έχουν διάρκεια ζωής,  επομένως καλό θα ήταν να πετιούνται 1-2 χρόνια μετά την αγορά τους και να διατηρείται το ράφι καθαρό χωρίς σκόνες και λεκέδες.

Δοχεία φαγητού

Καλό είναι να πλένονται κάθε τόσο στο χέρι ή στο πλυντήριο έτσι ώστε να απομακρύνονται μικρόβια.

Επιφάνειες πάνω από ντουλάπια και ψυγείο

Απομακρύνετε σκόνη και υπολείμματα φαγητού έτσι ώστε να αποφύγετε τυχόν μόλυνση του φαγητού σας.

Νεροχύτης

Ο καθαρισμός της αποχέτευσης του νεροχύτη σας είναι πολύ απλό. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι σόδα μαγειρική κάτω από την αποχέτευση, αφήνουμε να καθίσει για περίπου μισή ώρα και στη συνέχεια ρίχνουμε λευκό ξύδι. Το μείγμα θα φουσκώσει, θα εξουδετερώσει τις οσμές και θα καθαρίσει το νεροχύτη. Σύμφωνα με μελέτη του 2011 βρέθηκαν κολοβακτηριδιακά βακτήρια (η ίδια οικογένεια με τη σαλμονέλα και το Ε. Coli) σε σχεδόν το ήμισυ όλων των νεροχυτών που εξετάστηκαν. Τρίψτε καλά με καθαριστικά κουζίνας συχνά.

Το φίλτρο αποροφητήρα

Σκεφτείτε πόσο πολύ δουλεύει το φίλτρο αποροφητήρα κάθε μέρα και  πόσο λίπος μαζεύει. Για το λόγο η συχνή φροντίδα του, είναι αναγκαία.

Μύλος για αλάτι & πιπέρι

Εάν δεν έχετε ποτέ καθαρίσει πραγματικά τα σκέυη αυτά, αλλά παρατηρείτε ότι αρρωσταίνετε πολύ, ήρθε η ώρα να το κάνετε. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2008 που πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια οι αναδευτήρες αλατιού και πιπεριού είναι πιθανώς φορείς των ιών που μπορούν να προκαλέσουν κρύωμα. Για να διατηρήσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας υγιή, σκουπίστε  τους αναδευτήρες (και οποιαδήποτε άλλα μπαχαρικά μπορείτε να χρησιμοποιείτε) κάθε μέρα και μην ξεχνάτε να πλένετε τα χέρια σας.

Πόρτα ψυγείου

Μερικές πόρτες ψυγείων που εξετάστηκαν στη διάρκεια μελέτης  παρουσίασαν λιστέρια, κάτι που μπορεί να οφείλεται σε τυχαία μόλυνση από το προϊόν. Επιπλέον, η λαβή (όπως και όλοι οι υπόλοιπες στην κουζίνα σας) μπορεί να έχει κολοβακτηρίδια, ή και άλλα μικρόβια. Καθαρίστε με λευκό αποσταγμένο ξύδι, διάλυμα απολύμανσης ή άλλο είδος απολυμαντικού για να εξαλείψετε τους κινδύνους που προκαλούν τα παθογόνα που μπορούν να σας κάνουν να αρρωστήσετε.

Θήκες μαχαιριών

Για να τις καθαρίσετε, πλύνετε με ζεστό σαπουνόνερο και χρησιμοποιήστε μια μικρή βούρτσα για να καθαρίσετε κάθε σχισμή. Ξεπλύνετε καλά, στη συνέχεια αναμίξτε ένα απολυμαντικό διάλυμα αραιωμένου λευκαντικού.

Σφουγγάρι κουζίνας

Πρέπει να καθαρίζεται τακτικά και να αλλάζεται. Μπορείτε να καθαρίσετε το σφουγγάρι της κουζίνας, ξεπλένοντας το με νερό και χλωρίνη, στο πλυντήριο πιάτων ή ρίχνοντας το στο φούρνο μικροκυμάτων. Το πλυντήριο πιάτων και ο φούρνος μικροκυμάτων βοηθούν επειδή η θερμότητα σκοτώνει τυχόν παρατεταμένα μικρόβια. Βεβαιωθείτε ότι το σφουγγάρι είναι εμποτισμένο με νερό πριν το βάλετε στο φούρνο μικροκυμάτων, διαφορετικά θα μπορούσε να πάρει φωτιά, το οποίο θα σκοτώσει τα μικρόβια, αλλά σίγουρα δεν είναι αυτό που θέλετε.

Το κάτω συρτάρι του φούρνου

Η τακτική καθαριότητα του κατώτατου ορόφου του φούρνου σας - είτε με ένα εμπορικό καθαριστικό φούρνου είτε με μια έκδοση DIY - μπορεί να σας βοηθήσει να απομακρύνετε τυχόν ανεπιθύμητες μυρωδιές ή μικρόβια που έχουν δημιουργηθεί. Καθαρίστε το για καλύτερο ποιοτικά και πιο νόστιμο φαγητό.

(www.mashed.com)

 

Σχετικά προϊόντα
Our Brands