Υγιεινή στα αεροδρόμια - αποφεύγοντας μολυσματικές ασθένειες

Υγιεινή στα αεροδρόμια - αποφεύγοντας μολυσματικές ασθένειες

Ενώ τα αεροπορικά ταξίδια έχουν φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο μετακινούμαστε, ο μεγάλος αριθμός ταξιδιωτών, καθιστά τα αεροδρόμια φορείς ασθενειών και ιογενών λοιμώξεων. Ως εκ τούτου  η ασφάλεια υγιεινής γίνεται ιδιαίτερη πρόκληση καθώς η διασταυρούμενη μόλυνση μεταξύ των επιβατών μπορεί να επιτρέψει στα βακτήρια να ταξιδέψουν σε ολόκληρο τον κόσμο σε λίγες ώρες.

Το πλήθος των επιβατών που ταξιδεύουν καθημερινά μέσω αερολιμένων είναι συγκλονιστικό. Το 2017, ο αερολιμένας Heathrow γνώρισε τη πιο πολυάσχολη περίοδο του, με μέσο ημερήσιο ρυθμό 213.668 επιβατών. Ενώ τα αεροπορικά ταξίδια έχουν αναμφισβήτητα φέρει την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο κόσμος - βοηθώντας τους ανθρώπους να διασχίζουν ηπείρους για να κάνουν επαγγελματικά ραντεβού, να πάνε διακοπές ή να επισκεφθούν τους φίλους και την οικογένειά τους, όλα μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα – παράλληλα  τα αεροδρόμια μπορούν να γίνουν σημαντικοί φορείς ασθενειών και ιογενών λοιμώξεων.

Οι επιβάτες που βιάζονται να προλάβουν ένα αεροπλάνο ή μια αλλαγή  μεταξύ πτήσεων μπορούν εν αγνοία τους ή να μεταφέρουν μικρόβια από τα χέρια, τα ρούχα ή τις αποσκευές τους. Η διαχείριση της υγιεινής στα αεροδρόμια είναι μια ιδιαίτερη πρόκληση, καθώς η διασταυρούμενη μόλυνση μεταξύ των επιβατών μπορεί δυνητικά να επιτρέψει σε βακτήρια και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τα μικροβιακά να ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο σε λίγες ώρες.

Η διασφάλιση εξαιρετικών επιπέδων καθαριότητας και υγιεινής είναι επίσης σημαντική για την επίτευξη υψηλού επιπέδου εξυπηρέτησης πελατών, με τόσο πολλές επιλογές στις επιλογές μεταφοράς και τον προορισμό, οι διαχειριστές των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου πρέπει να εξασφαλίσουν ότι θα δώσουν μια μεγάλη πρώτη εντύπωση.

Διάδοση της νόσου

Η ανησυχία για το ρόλο των αεροπορικών ταξιδιών στη διεθνή εξάπλωση των ασθενειών αυξήθηκε με την εκθετική άνοδο των αεροπορικών ταξιδιών, ενώ η ετήσια αεροπορική επιβατική κίνηση υπερδιπλασιάστηκε μόνο τα τελευταία 15 χρόνια. Με τους πελάτες να περιμένουν ένα γρήγορο και χωρίς καθυστερήσεις ταξίδι μέσω του τερματικού σταθμού, τα αεροδρόμια μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπα με ένα εμπόδιο μεταξύ της αντιστοίχισης αυτών των προσδοκιών και της προστασίας της υγείας των επιβατών.

 

 

Περιοχές όπου οι άρρωστοι και οι υγιείς συναντιούνται

Σε ορισμένες περιοχές ενός αερολιμένα μπορεί να είναι δύσκολο να αποφευχθεί ένας μεγάλος όγκος επιβατών. Ο έλεγχος ασφάλειας και διαβατηρίου είναι ζώνες υψηλού κινδύνου για τη μετάδοση ασθενειών από άτομο σε άτομο, καθώς η αναμονή των επιβατών αυξάνεται. Σε αντίθεση με τις τουαλέτες ή τα λόμπι που μπορούν προσωρινά να κλείσουν για συντήρηση, η διακοπή της ασφάλειας των αεροδρομίων και ο έλεγχος διαβατηρίων μπορεί να δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η έλλειψη συχνής καθαριότητας στους χώρους ελέγχου έχουν ως αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα υγιεινής.

Hotspots μικροβίων στα αεροδρόμια

Μια μελέτη που διεξήχθη διαπίστωσε ότι οι πλαστικοί δίσκοι που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά μικρών αποσκευών ή άλλων μικρών αντικειμένων μέσω μηχανών ακτίνων Χ, είναι οι πιο συνηθισμένες πηγές μόλυνσης σε ένα αεροδρόμιο.

Τα βακτήρια επιζούν καλύτερα σε σκληρές, μη πορώδεις επιφάνειες, που σημαίνει ότι αυτοί οι πλαστικοί δίσκοι παρέχουν ένα ιδανικό περιβάλλον για να επιβιώσουν τα μικρόβια και η μελέτη διαπίστωσε ότι φιλοξένησαν ίχνη ρινοϊού (πηγή του κοινού κρυολογήματος) καθώς και του ιού της γρίπης Α. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες που διεξήγαγαν τη μελέτη, αυτά τα κουτιά συνήθως μεταφέρουν με υψηλή συχνότητα σε επόμενους επιβάτες και μέσω των χεριών διαφορετικών ειδών μικρόβια.

Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης μελέτης για την υγιεινή των αεροδρομίων που διεξήχθη στο αεροδρόμιο Helsinki-Vantaa στη Φινλανδία, οι επιστήμονες εξέτασαν μια σειρά κοινών σημείων επαφής, εντοπίζοντας ίχνη επιβλαβών ιών σε είδη όπως πληκτρολόγια πληρωμής, γυαλί διαίρεσης σε έλεγχο διαβατηρίων και χώρους παιδιών. Τα ίχνη των αερομεταφερόμενων αναπνευστικών ιών εντοπίστηκαν επίσης σε πολυσύχναστες περιοχές, με τον ιό Adeno να εμφανίζεται σε ένα από τα τέσσερα δείγματα που λαμβάνονται.

Η αξία ενός απολυμαντικού

Τα απολυμαντικά χεριών μπορούν να σχηματίσουν ένα φράγμα κατά των μικροβίων και μπορούν να καταπολεμήσουν τα μικρόβια λίγες ώρες μετά τη χρήση. Καλό θα ήταν να είναι προσβάσιμα στους επιβάτες  κατά την είσοδο, στις περιοχές αναμονής ή πριν και μετά από τις μηχανές ακτίνων Χ - Τα απολυμαντικά χωρίς αλκοόλ είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς περιέχουν μια γρήγορη και ισχυρή λύση για την απομάκρυνση των μικροβίων ενώ είναι ευγενή στο δέρμα.

Ιδανικά, οι σταθμοί απολυμαντικών πρέπει να είναι σε πολλά σημεία, με ευδιάκριτα μηνύματα προειδοποίησης σε διαφορετικές γλώσσες, για να υπενθυμίζουν στους επιβάτες τη σημασία της υγιεινής των χεριών σε αυτόν τον τομέα.

Στο εσωτερικό και έξω από την τουαλέτα

Παρόλο που υπάρχουν πολλές περιοχές που θα πρέπει να παρακολουθούν οι υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων σε όλο το τερματικό σταθμό, η υγιεινή των χώρων υγιεινής πρέπει να παραμείνει υψηλή προτεραιότητα στο αεροδρόμιο. Οι τουαλέτες και οι χώροι υγιεινής πρέπει να καθαρίζονται συστηματικά, εξασφαλίζοντας ότι τα αντικείμενα υψηλής χρήσης, όπως σαπούνια και χαρτοπετσέτες, επανεφοδιάζονται τακτικά.

Μπορεί να φανεί προφανές, αλλά η αποτελεσματική πλύση χεριών οδηγεί σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση των συνολικών επιπέδων υγιεινής. Η συχνή και προσεκτική πλύση χεριών μπορεί να μειώσει την παρουσία βακτηριδίων στα χέρια έως και 80% και να μειώσει τον κίνδυνο ασθένειας έως και 50%. ιδιαίτερα ασθενειών που είναι εύκολο να μεταδοθούν, για παράδειγμα γαστρεντερικές λοιμώξεις.

Το πλύσιμο των χεριών για την καταπολέμηση της μόλυνσης και των ασθενειών δεν πρέπει να υποτιμάται. Οι υπεύθυνοι καθαριότητας του αεροδρομίου θα πρέπει να προβάλλουν και να προωθούν τις ακόλουθες διαδικασίες πλύσης για τους χώρους υγιεινής για όλους τους χρήστες και να βοηθούν στην πρόληψη της εξάπλωσης βακτηρίων και ασθενειών:

1. Βρέξτε τα χέρια σας με καθαρό, τρεχούμενο νερό - κατά προτίμηση ζεστό νερό - και εφαρμόστε σαπούνι, εάν είναι δυνατόν, χρησιμοποιώντας ένα διανομέα χωρίς επαφή για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση από το μπάνιο.

2. Τρίψτε το σαπούνι στα χέρια σας, καλύπτοντας το μπροστινό και πίσω μέρος, τα δάχτυλα, τους αντίχειρες και τα νύχια.

3. Ξεπλύνετε και πάλι τα χέρια σας με καθαρό τρεχούμενο νερό. Η όλη διαδικασία θα πρέπει να διαρκέσει περίπου 20-30 δευτερόλεπτα .

4. Στεγνώστε καλά τα χέρια σας. Τα υγρά χέρια διαχέουν 1.000 φορές περισσότερα βακτήρια από τα στεγνά χέρια.

Αποφύγετε να έρχεστε σε επαφή με επιφάνειες

Σχεδόν κάθε επιφάνεια που έρχεται σε επαφή με τους ταξιδιώτες μπορεί να αποτελεί μια πηγή μόλυνσης. Με τους αριθμούς των επιβατών να αυξάνονται συνεχώς, οι υπεύθυνοι των αερολιμενικών εγκαταστάσεων έχουν συμφέρον να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες που μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη των hot spots. Υπάρχει μια σειρά λύσεων χωρίς αφή που διατίθενται στα αποχωρητήρια των αεροδρομίων, όπως για παράδειγμα λειτουργία συσκευών με φωτοκύτταρο.

Εκτός από την τουαλέτα, οι βιομετρικές πύλες διαβατηρίων έχουν γίνει σωστή προσθήκη στα αεροδρόμια τόσο για τους επιβάτες όσο και για τους ίδιους τους αερολιμένες, συμβάλλοντας στη μείωση τόσο του χρόνου όσο και του προσωπικού που απαιτείται για την ασφάλεια των διαβατηρίων. Συμβάλλουν επίσης στη μείωση του αριθμού των hot spots στο τερματικό, καθώς η μόνη επαφή που γίνεται όταν διασχίζεται η πύλη είναι μεταξύ της εσωτερικής σελίδας ενός διαβατηρίου και του αναγνώστη αντί του πραγματικού διαβατηρίου που αλλάζει τα χέρια μεταξύ επιβάτη και συνοδού.

Πολλοί αερολιμένες έχουν επίσης εξοπλίστεί με περίπτερα αυτοεξυπηρέτησης για επιτάχυνση του check-in ή καταχώρηση των αποσκευών. Παρ’ότι είναι οικονομικό, η σκληρή επιφάνεια των δίσκων μεταφοράς μπορεί να αποτελέσει έδαφος αναπαραγωγής για τα μικρόβια. Για το λόγο αυτό καλό θα ήταν τα αεροδρόμια να επενδύσουν σε ένα μείγμα τεχνολογιών ενσωμάτωσης smartphones και τεχνολογιών αναγνώρισης προσώπου για check-in, προσφέροντας εμπειρία μηδενικής αφής σε ολόκληρο το ταξίδι. Αυτές οι καινοτόμες λύσεις όχι μόνο ενισχύουν και ψηφιοποιούν την πολύ σημαντική εμπειρία των πελατών, αλλά και βοηθούν στην προστασία της υγείας και της ευημερίας των επιβατών.

Επίλογος

Η επιδίωξη των υψηλότερων δυνατών προτύπων υγιεινής θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των επιχειρήσεων αερολιμένων και αεροσκαφών για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ο μεγάλος αριθμός επιβατών που συνδυάζονται με πολλά πιθανά hot spots αποτελεί μοναδική πρόκληση για την υγιεινή, η οποία είναι ιδιαίτερη πρόκληση στο πλαίσιο των αεροπορικών ταξιδιών, όπου τα τοπικά κρούσματα ασθενειών μπορούν γρήγορα να εξελιχθούν σε επιδημικά επίπεδα.

Ωστόσο, για κάθε πρόβλημα υγιεινής, προσφέρονται καινοτόμες λύσεις που βοηθούν τους υπεύθυνους των αερολιμενικών εγκαταστάσεων να εξασφαλίσουν στους επιβάτες την άνετη, καθαρή και ασφαλή εμπειρία του πελάτη. Θα πρέπει να παρέχουν τις κατάλληλες διευκολύνσεις για τους επιβάτες - όπως σταθμούς απολύμανσης χεριών, πινακίδες που προωθούν τις βέλτιστες πρακτικές πλύσης χεριών και εξελιγμένα τεχνολογικά συστήματα.

Πρέπει επίσης να ενθαρρύνουν τις σωστές πρακτικές καθαρισμού, όπως τα χρονοδιαγράμματα καθαρισμού 24 ώρες το 24ωρο, με ιδιαίτερη προσοχή στα σημεία επαφής υψηλής συχνότητας και το προσωπικό να είναι εξοικειωμένο με τους ρόλους τους. Με τις δύο αυτές προϋποθέσεις, τα αεροδρόμια μπορούν να προσφέρουν τα υψηλά πρότυπα υγιεινής στις εκατοντάδες και χιλιάδες επιβάτες που περνούν καθημερινά.

(www.europeancleaningjournal.com)

Our Brands