Ορθές πρακτικές υγιεινής σε αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία

Ορθές πρακτικές υγιεινής σε αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία
Οι σπουδαστές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής μαθαίνουν πολλά σημαντικά μυστικά για την προετοιμασία νόστιμων λιχουδιών και παραδοσιακών γλυκών και παράλληλα διδάσκονται τη σημασία της τήρησης των υψηλότερων προδιαγραφών για την ασφάλεια των τροφίμων και την υγιεινή. Οι βέλτιστες πρακτικές για τη διατήρηση ενός καθαρού χώρου εργασίας, αποτελεί ζωτικό μέρος της προστασίας των εργαζομένων και των πελατών, και τη διασφάλιση ότι τα αρτοσκευάσματά είναι ποιοτικά και προσεγμένα.
 
Λάβετε υπόψη αυτές τις βασικές οδηγίες καθώς διερευνάτε τις δυνατότητες μιας καριέρας στην εστίαση:
 
Η προσωπική υγιεινή είναι ζωτικής σημασίας
Η σωστή υγιεινή ξεκινά με κάθε άτομο ξεχωριστά.
 
Η καλή υγιεινή ξεκινά με κάθε άτομο που εργάζεται σε αρτοποιείο. Η προσεκτική φροντίδα στην προσωπική υγιεινή κάνει όλη τη διαφορά στο να διατηρείτε τα τρόφιμα χωρίς παθογόνα που μπορούν να φέρουν τα μέλη του προσωπικού,  στο σώμα, τα μαλλιά ή τα ρούχα τους. Κάθε αρτοποιείο πρέπει να καθιερώσει και να επιβάλει αυστηρά πρότυπα καθαριότητας για όλους τους εργαζομένους, ειδικά εκείνους που έρχονται σε άμεση επαφή με συστατικά ή τελικά προιόντα.
 
Οι κοινοί κανόνες για τους εργαζόμενους αρτοποιίας περιλαμβάνουν οδηγίες όπως το να έρχονται πάντα στην επιχείρηση φορώντας καθαρά ρούχα και να διατηρούν ένα δίχτυ μαλλιών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πρέπει να πλένουν τα χέρια τους πριν από την προετοιμασία, μετά το χειρισμό των πρώτων υλών και κάθε φορά που επισκέπτονται το μπάνιο. Είναι καλό να χρησιμοποιούν γάντια έτσι ώστε να μην έρχονται σε άμεση επαφή με τα προϊόντα.
 
Καλό πλύσιμο σε σκεύη και επιφάνειες
 
Τα βρώμικα σκεύη κουζίνας ή οι επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα μπορούν να αποτελέσουν σοβαρούς κινδύνους. Οι επαγγελματίες στην εστίαση πρέπει πάντα να είναι επιφυλακτικοί για διασταυρούμενη μόλυνση, η οποία μπορεί να είναι επικίνδυνη για τους πελάτες. Εάν χρησιμοποιήσετε απρόσεκτα τα ίδια εργαλεία ή τις σανίδες κοπής για διαφορετικές εργασίες χωρίς να τα καθαρίσετε, μπορεί να προκληθεί τροφική ασθένεια ή απροσδόκητη αλλεργική αντίδραση.
 
Επιπρόσθετα, οποιαδήποτε στοιχεία που παραμένουν βρώμικα ενδέχεται να προσελκύσουν έντομα ή τρωκτικά και το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι παράσιτα στο σπίτι ή στο φούρνο σας. Ο σχολαστικός, τακτικός καθαρισμός αποτελεί βασική γραμμή άμυνας κατά των σοβαρών κινδύνων για την υγεία.
 
Δείξτε προσοχή στη σωστή συντήρηση του εξοπλισμού σας
 
Οι αρτοποιοί βασίζονται σε μια σειρά μηχανών για να προετοιμάσουν αποτελεσματικά τα προϊόντα τους, όπως μίξερ, μηχανήματα κοπής ζύμης και μηχανές κοπής ψωμιού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι κουραστικό να αποσυναρμολογηθεί ένα μηχάνημα και να διατηρηθεί καθαρό. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για να εκτελέσετε αυτές τις εργασίες σε τακτική βάση, έτσι ώστε κομμάτια τροφίμων να μην παραμένουν κολλημένα μέσα.
 
Επίσης ιδιαίτερης σημασίας είναι να διατηρείτε καθαρά τα ντουλάπια.  Το ζεστό περιβάλλον είναι ιδανικό για να φουσκώσει η ζύμη, αλλά μπορεί επίσης να είναι φιλόξενο για βακτήρια. Τα αρτοποιεία θα πρέπει να εφαρμόζουν μια πολιτική πλύσης των ντουλαπιών με ζεστό νερό και ένα ήπιο σαπούνι σε καθημερινή βάση.
 
Αποθηκεύστε σωστά όλα τα τρόφιμα
 
Οι μονάδες ψύξης και κατάψυξης αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα για τις προσπάθειες υγιεινής. Αυτό αρχίζει με τη διατήρηση τροφίμων στις σωστές θερμοκρασίες και την κάλυψη αυτών πριν την αποθήκευση. Οι αυστηρές πρακτικές FIFO (first in, first out) μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή πολλών λαθών από ακατάλληλο χειρισμό ή αλλοίωση.
 
Για τα ψυγεία και τους καταψύκτες, σβήστε πάντα τα φώτα όταν δεν χρησιμοποιούνται από εργαζόμενο. Θα εξοικονομήσετε χρήματα από τον λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας και θα διευκολύνετε τη μονάδα να διατηρεί τα τρόφιμα στην απαραίτητη θερμοκρασία. Οι εργαζόμενοι πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του κατασκευαστή για τον τακτικό καθαρισμό των ψυγείων και των καταψυκτών και την απόρριψή τροφίμων που δεν είναι πλέον σε θέση να χρησιμοποιηθούν.
 
Η ανάπτυξη δεξιοτήτων στις τεχνικές αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής είναι κάτι περισσότερο από το να φτιάχνετε λαχταριστά γεύματα και γλυκά. Πρόκειται επίσης για την εκμάθηση τρόπων διατήρησης μιας επιχείρησης στο καλύτερο δυνατό σημείο και ανταπόκρισης στις απαιτήσεις της ορθής συντήρησης και υγιεινής. Με τη σωστή εκπαίδευση και εμπειρία, μπορείτε να μετατρέψετε την αγάπη σας για τη μαγειρική σε μια επικερδή καριέρα.
 
(www.escoffier.edu)
Our Brands