Πλεονεκτήματα ενός καθαρού χώρου εργασίας

Πλεονεκτήματα ενός καθαρού χώρου εργασίας
Μια έρευνα που διεξήχθη μεταξύ γαλλικών εταιρειών έδειξε τη σημασία της καθαριότητας στον χώρο εργασίας.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν σχεδόν αναμενόμενο, αλλά τουλάχιστον επιβεβαιώθηκε ότι οι άνθρωποι προτιμούν ένα καθαρό χώρο εργασίας! Πέρα από αυτό το προφανές συμπέρασμα, η έρευνα σημείωσε επίσης ότι ένα καθαρό περιβάλλον έχει άλλες, λιγότερο ορατές συνέπειες.
 
Με βάση ένα ερωτηματολόγιο που αφορούσε 1.000 εργαζομένους ηλικίας 18 έως 65 ετών και δαπάνησε τουλάχιστον το 60% του χρόνου τους στο γραφείο, η έρευνα έδειξε ότι η καθαριότητα είχε πραγματικές συνέπειες για την ευημερία και την αποτελεσματικότητα του προσωπικού. Έδειξε ότι το 94 τοις εκατό των Γάλλων μισθωτών θεωρούν την καθαριότητα ως υποκινητή μιας καλής ατμόσφαιρας στην εργασία και το 93 τοις εκατό από αυτούς έχουν μεγαλύτερο κίνητρο όταν το εργασιακό τους περιβάλλον είναι καθαρό. Επίσης, το 85% των εργαζομένων που ερωτήθηκαν θεώρησαν ότι η καθαριότητα τους βοήθησε να αποδώσουν καλύτερα και το 80% ότι μείωσε το επίπεδο άγχους τους.
 
Ενώ η καθαριότητα ήταν καλή για την ευημερία και τις επιδόσεις, η απουσία της - συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας βρωμιάς - αποτελούσε λόγο σύγκρουσης για το λιγότερο από το μισό των εργαζομένων που ερευνήθηκαν. Η κατάσταση αυτή παρατηρήθηκε ιδιαίτερα σε ορισμένους χώρους εργασίας, με ευέλικτα ωράρια, όπου οι εργαζόμενοι δεν έχουν σταθερή σταθερή θέση εργασίας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το ποσοστό των εργαζομένων που ανέφεραν ότι ήταν ευκολότερο να υπάρχουν εντάσεις μεταξύ τους, έφτασε το 62%.
 
"Οι εντάσεις προκύπτουν σε αυτές τις περιπτώσεις επειδή είναι πάντα οι ίδιοι άνθρωποι που κάνουν την καθαριότητα", ήταν ένα συμπέρασμα.
 
Μεταξύ των 20 χώρων που μελετήθηκαν, οι πιο σημαντικές ήταν οι τουαλέτες, η κουζίνα, η καντίνα, οι σταθμοί εργασίας και το δωμάτιο Η/Υ. Λόγω των προβλημάτων υγιεινής που αντιμετωπίζουν οι εταιρίες στις τουαλέτες, ένας Γάλλος εργαζόμενος εκ των δύο προτιμά να μην τις χρησιμοποιεί.
 
Αν και το 86% των υπαλλήλων του γραφείου θεωρούν ότι η καθαριότητα είναι ευθύνη του εργοδότη, το 95% αυτών των ίδιων υπαλλήλων συμφωνούν επίσης ότι το προσωπικό πρέπει να αναλάβει κάποια ευθύνη για τη διατήρηση του καθαρού εργασιακού περιβάλλοντος. Η λύση ήταν λοιπόν να επισημάνουν την αίσθηση της ευθύνης όλων των πολιτών.
 
Στην πραγματικότητα, το 81 τοις εκατό των εργαζομένων που ερωτήθηκαν σκέφτηκε ότι θα έπρεπε να εισαχθεί ένα είδος ποινής για να τιμωρήσουν εκείνους τους συναδέλφους που δεν συμπεριφέρονται με αξιοπρέπεια όσον αφορά την υγιεινή και την καθαριότητα.
 
(www.europeancleaningjournal.com)
Σχετικά προϊόντα
Our Brands