Διαλέξτε το σωστό σφουγγάρι και κάντε το πλύσιμο πιάτων πιο ευχάριστο

Διαλέξτε το σωστό σφουγγάρι και κάντε το πλύσιμο πιάτων πιο ευχάριστο
Οι περισσότεροι από εμάς δεν το σκεπτόμαστε πολύ όταν αγοράζουμε σφουγγάρια κουζίνας, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο σωστός τύπος σφουγγαριού θα κάνει το πλύσιμο πιάτων λιγότερο βαρετό. Χρησιμοποιώντας το σωστό σφουγγάρι μπορείτε επίσης να εξοικονομήσετε χρόνο και να εμποδίσετε τη φθορά στα μαγειρικά σκεύη σας.
 
Παρακάτω υπάρχει ένας οδηγός για κάθε τύπο σφουγγαριού και για το πώς μπορείτε να επιλέξετε το σωστό ανάλογα με τις ανάγκες σας.
 
Κοινοί τύποι σφουγγαριών
 
Cellulose / Απλό
 
Αυτά τα σφουγγάρια κατασκευάζονται από ανακυκλωμένες ίνες. Οι πηγές περιλαμβάνουν πολτό ξύλου και βαμβάκι. Είναι αρκετά φθηνά και πολύ απορροφητικά.
 
Για σκληρές επιφάνειες
 
Τα σφουγγάρια που χαρακτηρίζονται ως βαρέως τύπου είναι ιδανικά για τριβή και χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση σκληρών, κολλημένων λεκέδων σε ανοξείδωτα δοχεία και ταψιά ψησίματος. Μην τα χρησιμοποιείτε όμως σε αντικολλητικά τηγάνια και μαγειρικά σκεύη.
 
Φυσικό
 
Αυτό το σφουγγάρι είναι ένα απλός υδρόβιος οργανισμός. Η επιφάνειά του είναι πορώδης και είναι πολύ απορροφητικό.
 
Non scratch
 
Τα σφουγγάρια με αυτήν την ετικέτα είναι ασφαλή για χρήση σε αντικολλητικά δοχεία και ταψιά. Επίσης, δεν θα γρατσουνίσουν τις επιφάνειες των κεραμικών σκευών.
 
Άλλα εργαλεία καθαρισμού
 
Σφουγγάρι Σιλικόνης
 
Συνήθως δεν δημιουργούν γρατσουνιές και δεν βλάπτουν τα αντικολλητικά και τα κεραμικά σκεύη.
 
Φίμπρες καθαρισμού
 
Είναι πολύ πιο λεπτές από ένα σφουγγάρι και διατίθενται σε τύπους non scratch και για σκληρές επιφάνειες. Χρησιμοποιήστε τις για να καθαρίσετε σκληρούς λεκέδες και βρωμιά από πάγκους, μαγειρικά σκεύη και ταψιά, αλλά και στο μπάνιο.
 
Ατσαλόμαλλο
 
Αποτελούν έναν πολύ δυνατό σύμμαχο στον καθαρισμό του σπιτιού, ασκούν μεγάλη τριβή στις επιφάνειες και είναι ιδανικά για τρίψιμο σκευών. Χρησιμοποιήστε τα μόνο σε επιφάνειες που μπορούν να αντέξουν τέτοιο τρίψιμο, όπως ανοξείδωτα δοχεία, ή ταψιά.
 
Επιλέξτε το σφουγγάρι που είναι ιδανικό για κάθε δουλειά
 
Πιάτα και Πιατέλες
 
Εδώ έχετε πολλές επιλογές. Εάν πρόκειται για εύθραυστα ή με διάφορα σχέδια/σχήματα πιάτα, χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι με λαβή. Διαφορετικά, επιλέξτε τα σφουγγάρια cellulose.
 
Αυτός ο τύπος σφουγγαριών είναι αρκετά χαμηλού κόστους και μπορεί εύκολα να απορροφήσει υγρά και σαπούνι. Αλλά είναι επίσης επιρρεπής στη συλλογή κομματιών φαγητού με την πάροδο του χρόνου, που σημαίνει ότι βακτήρια και ενοχλητικές μυρωδιές, μπορούν να αναπτυχθούν εσωτςρικά. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα σφουγγάρια cellulose απολυμαίνονται συχνά και αντικαθίστανται κάθε τόσο με καινούρια.
 
Κατσαρόλες και τηγάνια
 
Κατσαρόλες από ανοξείδωτο ατσάλι, ταψιά και άλλα ανθεκτικά μαγειρικά σκεύη προσελκύουν βρωμιά και λίπη. Για να απαλλαγείτε από τους σκληρούς λεκέδες, χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι που είναι εξίσου σκληρό.
 
Τα κανονικά σφουγγάρια είναι συνήθως σκληρότερα σε μία από τις πλευρές τους. Χρησιμοποιήστε αυτήν την επιφάνεια για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα τροφών. Θα τα βρείτε σε διάφορους τύπους.
 
Μην τρίβετε τα αντικολλητικά δοχεία και ταψιά με σφουγγάρι σκληρό, γιατί πιθανότατα θα γρατσουνίσετε και θα καταστρέψετε την επικάλυψή τους. Το ίδιο ισχύει για κεραμικά και σκεύη μαγειρικής. Τα σφουγγάρια σκληρών επιφανειών θα γρατσουνίσουν και θα καταστρέψουν το αντικολλητικό υλικό τους, γι' αυτό καλό θα ήταν να βυθίστε πρώτα τα τηγάνια σε νερό και στη συνέχεια να τα πλύνετε με μια μαλακή βούρτσα ή ένα συνθετικό σφουγγάρι.
 
Για επίμονους λεκέδες, μπορείτε να τρίψετε τα τηγάνια σας με αλάτι και χυμό λεμονιού (ή ξύδι). Στη συνέχεια απομακρύνετε τη βρωμιά  με πανί ή με απλό σφουγγάρι.
 
Γυάλινα σκεύη
 
Για εύθραυστα γυάλινα σκεύη όπως ποτήρια κρασιού ή νερού, το σκληρό σφουγγάρι δεν είναι επιλογή. Επιλέξτε ένα με απαλή επιφάνεια και ακόμα καλύτερα το non scratch.
 
Παράθυρα και αυτοκίνητα
 
Καθαρίστε το αυτοκίνητό σας όπως ένας επαγγελματίας. Χρησιμοποιήστε πανί μικροϊνών ή ένα φυσικό σφουγγάρι (όχι τριβής) που απορροφά άφθονο νερό και σαπούνι.
 
Δεν θα χαράξουν την επιφάνεια του αυτοκινήτου, το τζάμι ή το μέταλλο. Επιπλέον, είναι ιδανικά στην απομάκρυνση λαδιών και βρωμιάς, ενώ αφήνουν πίσω τους μια λαμπερή όψη.
 
 
(www.cnet.com)
Σχετικά προϊόντα
Our Brands