Ο σωστός καθαρισμός του πλυντηρίου πιάτων

Ο σωστός καθαρισμός του πλυντηρίου πιάτων
Ο καθαρισμός του πλυντηρίου πιάτων μπορεί να αποτελεί μια βαρετή διαδικασία, ωστόσο είναι σημαντικός, καθώς με την πάροδο του χρόνου, τα πλυντήρια μπορούν να συλλέξουν υπολείμματα τροφίμων, σαπουνιού ή και λίπη. Αυτά καλό θα είναι να αφαιρεθούν για να διασφαλίσετε ότι τα πιάτα σας πλένονται σωστά.
 
Το καθάρισμα μπορεί να πραγματοποιείται μία φορά το μήνα, έτσι ώστε να είστε σίγουροι ότι το πλυντήριο σας θα λειτουργεί για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα.
 
Δυστυχώς μια πλύση με καυτό νερό δεν αρκεί για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων και τον αποτελεσματικό καθαρισμό. Θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια και χρόνος για να το επιτύχετε, ενώ είναι απαραίτητα και τα κατάλληλα εργαλεία καθαρισμού, τα οποία θα βρείτε στην παρακάτω λίστα.
 

Εργαλεία και αξεσουάρ καθαρισμού

 • Λευκό ξίδι
 • Μαγειρική σόδα
 • Σφουγγάρι κουζίνας
 • Κατσαβίδι ή άλλο εργαλείο (ελέγξτε τις εσωτερικές βίδες πλυντηρίου πιάτων πριν ξεκινήσετε)
 • Οδοντογλυφίδα (ή άλλο μικρό μυτερό αντικείμενο)
 • Σαπούνι για τα πιάτα
 • Πανιά μικροϊνών
 • Οδοντόβουρτσα
 • Καθαριστικό για ανοξείδωτο ατσάλι ή πολλαπλών χρήσεων

Οδηγίες

 1. Αδειάστε το πλυντήριο πιάτων: Έπειτα από την πλύση, αφαιρέστε πιάτα, ποτήρια και στη συνέχεια βγάλτε τα ράφια.
 2. Αφαιρέστε οποιοδήποτε κομμάτι μπορεί να αφαιρεθεί: Ράφια, θήκες και μάλλον θα πρέπει να μπορείτε να ξεβιδώσετε τον κάτω δίσκο και να τραβήξετε έξω τη σχάρα και το φίλτρο.
 3. Ελέγξτε τις τρύπες στον περιστρεφόμενο βραχίονα / δίσκο: Χρησιμοποιήστε μια οδοντογλυφίδα ή κάποιο άλλο μικρό μυτερό εργαλείο για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα που έχουν μαζευτεί με το χρόνο.
 4. Πλύνετε όλα τα κομμάτια: Φέρτε ό, τι αφαιρέσατε από το πλυντήριο πιάτων στο νεροχύτη και πλύνετε με σφουγγάρι, σαπούνι και ζεστό νερό.
 5. Καθαρίστε το φίλτρο: Χρησιμοποιώντας μια μαλακή οδοντόβουρτσα, τρίψτε το φίλτρο με μαγειρική σόδα ή ζεστό, σαπουνόνερο.
 6. Σκουπίστε το κάτω μέρος της πόρτας: αυτή είναι μια δυσπρόσιτη περιοχή, οπότε φροντίστε να την σκουπίσετε προσεκτικά
 7. Σκουπίστε το στεγανοποιητικό της πόρτας: Χρησιμοποιήστε λίγο ξύδι μαζί με ένα πανί μικροϊνών για να σκουπίσετε γύρω από τη πόρτα
 8. Καθαρίστε το εσωτερικό του πλυντηρίου πιάτων: Χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι για να σκουπίσετε το κάτω μέρος, τις πλευρές και την πόρτα του πλυντηρίου πιάτων.
 9. Καθαρίστε τη σχάρα του σκεύους: Ελέγξτε τα ράφια για κολλημένα κομμάτια τροφίμων και πλύνετε τη σχολαστικά με μια οδοντόβουρτσα, είτε με βούρτσα πιάτων ή εναλλακτικά με ένα σφουγγάρι.
 10. Εκτελέστε μια πλύση με άδειο πλυντήριο και ξύδι: Επιστρέψτε όλα τα κομμάτια στη θέση τους. Στη συνέχεια, για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα νερού και σαπουνιού, προσθέστε δύο φλιτζάνια ξύδι στο κάτω μέρος του πλυντηρίου πιάτων και εκτελέστε την πλύση σε έναν κύκλο εξοικονόμησης ενέργειας. Σταματήστε το πλυντήριο πιάτων στα μισά του κύκλου και αφήστε το ξίδι να δράσει στο κάτω μέρος για περίπου 20 λεπτά. Στη συνέχεια, ολοκληρώστε την πλύση.
 11. Καθαρίστε και γυαλίστε την εξωτερική επιφάνεια: Εάν το πλυντήριο πιάτων είναι από ανοξείδωτο ατσάλι, χρησιμοποιήστε ένα ειδικό σπρέι στο εξωτερικό του πλυντηρίου πιάτων και σκουπίστε με ένα πανί μικροϊνών. Ξεπλύνετε αν είναι απαραίτητο. Για φινίρισμα χωρίς ατέλειες, ψεκάστε το καθαριστικό απευθείας στο πανί. Στεγνώστε με ένα δεύτερο καθαρό πανί μικροϊνών προς τη φορά της επιφάνειας.

(www.thekitchn.com)
Σχετικά προϊόντα
Our Brands