02/06/2021 - Πώς να φροντίσετε σωστά τα ξύλινα σκεύη της κουζίνας σας;

02/06/2021 - Πώς να φροντίσετε σωστά τα ξύλινα σκεύη της κουζίνας σας;
Oδηγίες για να προστατέψτε με σωστό καθαρισμό τα σκεύη σας.

Όσον αφορά τα μαγειρικά σκεύη και τα εργαλεία της κουζίνας τίποτα δεν ξεπερνά τα κλασικά ξύλινα σκεύη. Τα ξύλινα σκεύη είναι ιδανικά επειδή το ξύλο περιέχει φυσικές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, προστατεύοντας τα τρόφιμά μας από βακτήρια, μικρόβια και μούχλα. Αλλά επειδή αυτά τα είδη είναι κατασκευασμένα από πραγματικό ξύλο η φροντίδα που χρειάζονται διαφέρει από τα περισσότερα εργαλεία κουζίνας. Από τα ξύλινα κουτάλια έως τις ξύλινες σανίδες κοπής, μάθετε πώς να φροντίζετε σωστά τα ξύλινα σκεύη της κουζίνας σας, ώστε να παραμένουν τόσο όμορφα όσο και καινούρια στο πέρασμα του χρόνου.

 

Ποτέ μην τα βάζετε στο πλυντήριο πιάτων

Το μεγαλύτερο απαγορευτικό στην φροντίδα ξύλινων σκευών της κουζίνας σας είναι να τα καθαρίζετε στο πλυντήριο πιάτων. Η θερμότητα, τα απορρυπαντικά και το ισχυρό νερό θα προκαλέσουν:

  • Στρέβλωση των ξύλινων αντικειμένων
  • Ανάπτυξη ρωγμών
  • Ανάπτυξη σχισμών

Πλύνετε τα πάντα με το χέρι σύμφωνα με τις παρακάτω οδηγίες.

 

Πλύσιμο στο χέρι με ζεστό νερό και σαπούνι αμέσως μετά τη χρήση

Για να καθαρίσετε τα ξύλινα σκεύη σας, απλώς πλύνετέ τα με ζεστό νερό και λίγο σαπούνι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σφουγγάρι ή σύρμα κουζίνας εάν θέλετε να είστε σίγουροι ότι έχετε αφαιρέσει όλα τα υπολείμματα τροφών. Το καλύτερο θα ήταν να τα καθαρίσετε σχεδόν αμέσως μετά τη χρήση, καθότι τότε είναι ευκολότερο το καθάρισμα.

 

Σκουπίστε την υπερβολική υγρασία με μια πετσέτα χεριών

Μετά το πλύσιμο, αφαιρέστε το παραπανίσιο νερό από τα ξύλινα σκεύη σας σκουπίζοντας τα με μια καθαρή πετσέτα. Αυτό εμποδίζει το ξύλο να απορροφά υπερβολική υγρασία, κάτι το οποίο θα προκαλέσει τη φθορά του ξύλου και θα επιταχύνει τη δημιουργία ρωγμών και τη στρέβλωση.

 

Αφήστε τα να στεγνώσουν καλά

Αφού πλύνετε και μετά σκουπίστε τα ξύλινα σκεύη σας, μην τα αποθηκεύσετε αμέσως. Αφήστε τα ώστε να στεγνώσουν καλά. Διαφορετικά, σταγονίδια νερού παγιδευμένα σε κενά του ξύλο δεν θα στεγνώσουν εντελώς και με την πάροδο του χρόνου η συσσώρευση μπορεί επίσης να παραμορφώσει ή να σπάσει το ξύλο. Επομένως, βεβαιωθείτε ότι τα ξύλινα σκεύη σας έχουν στεγνώσει πλήρως, πριν τα τοποθετήσετε ξανά στη θέση τους.

 

Μην τα αφήνετε να μουλιάσουν όλη τη νύχτα

Μετά το μαγείρεμα, μερικές φορές είναι δελεαστικό να αφήνετε βρώμικα πιάτα και σκεύη να μουλιάσουν όλη τη νύχτα για να τα ξεπλύνετε την επόμενη μέρα. Αυτό όμως αποτελεί ένα μεγάλο λάθος για τα ξύλινα σκεύη. Αφήνοντάς τα να μουλιάσουν όλη τη νύχτα δημιουργούνται τα εξής προβλήματα:

  • Επιτρέπετε στο ξύλο να απορροφήσει το νερό με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η φθορά του.
  • Επιπλέον, τα υπολείμματα τροφών μπορούν να εισχωρήσουν σε μικροσκοπικές ρωγμές στο ξύλο, επιτρέποντας στα βακτήρια να πολλαπλασιαστούν και να δημιουργήσουν κίνδυνο για την υγεία σας.

 

Απομακρύνετε τα σκληρά σημεία με γυαλόχαρτο

Μερικές φορές, ειδικά σε ξύλινα σκεύη που έχουν χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να διαπιστώσετε ότι αναπτύσσουν τραχιά σημεία, όπου το ξύλο δεν είναι πλέον λείο. Αντιμετωπίστε τα με γυαλόχαρτο έως ότου η τραχύτητα του ξύλου αποκατασταθεί και η αφή του γίνει λεία όπως πρωτύτερα, ύστερα τρίψτε με αρωματικά λάδια. Καλό και όμορφο σαν καινούριο!

 

Αντιμετωπίστε τους λεκέδες

Πολύχρωμα είδη διατροφής μπορεί μερικές φορές να λεκιάζουν τις ξύλινες σανίδες κοπής ή άλλα ξύλινα σκεύη. Υπάρχουν τρόποι για να απαλλαγείτε από αυτούς τους λεκέδες.

  • Μία στρατηγική είναι να πλένετε το σκεύος αμέσως με ζεστό νερό και σαπούνι για να καθαρίσετε το λεκέ.
  • Για πιο επιθετικούς λεκέδες, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε μισό λεμόνι και μαγειρική σόδα, να τα τρίψετε ακριβώς στον λεκέ και μετά να το πλύνετε.

Να θυμάστε, ότι μερικές φορές, αυτοί οι επίμονοι λεκέδες δε βγαίνουν. Όμως, εφόσον καθαρίζετε και στεγνώνετε σωστά την σανίδα, οι λεκέδες δε δύνανται να παρουσιάσουν κανένα κίνδυνο για την υγεία σας. Με την πάροδο του χρόνου και με συνεχή καθαρισμό, πολλοί λεκέδες θα εξασθενίσουν μόνοι τους.

 

Αντιμετωπίστε τις οσμές

Εάν διαπιστώσετε ότι τα ξύλινα αντικείμενα, όπως οι σανίδες κοπής, αρχίζουν να αναπτύσσουν μια μυρωδιά, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να τη ξεφορτωθείτε.

  • Το ένα είναι να τρίψετε μια φέτα ή μισό λεμόνι πάνω στην επιφάνεια του σκεύους και αφήστε να στεγνώσει στον αέρα.
  • Μπορείτε επίσης να αναμείξετε μαγειρική σόδα και νερό, να τρίψετε την προκύπτουσα πάστα στην επιφάνεια και στη συνέχεια να την αφήσετε να στεγνώσει πριν ξεπλυθεί.
  • Το τρίψιμο με λευκό ξύδι έχει επίσης αποδειχθεί ότι διαγράφει τις μυρωδιές.

Ωστόσο, η μέθοδος λεμονιού φαίνεται να είναι η καλύτερη για τους περισσότερους ανθρώπους, ειδικά αφού αφήνει φρέσκο το ξύλινο σκεύος να μυρίζει λεμόνι.

Σχετικά προϊόντα
Our Brands