9 λάθη που κάνουμε στον καθαρισμό των ξύλινων δαπέδων

9 λάθη που κάνουμε στον καθαρισμό των ξύλινων δαπέδων

Το ξύλινο δάπεδο μπορεί να είναι πολύ όμορφο στο σπίτι μας, αλλά έχει σημασία να γνωρίζουμε και τη σωστή φροντίδα του. Παρακάτω θα βρείτε τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε με τα ξύλινα δάπεδα αλλά και το σωστό τροπο καθαρισμού τους .

1.Πάρα πολύ νερό

Το πρόβλημα με τα ξύλινα δάπεδα είναι ότι το νερό απορροφάται από τις ρωγμές μεταξύ των σανίδων και μπορεί να προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα. Μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε ένα στεγνό σφουγγάρι ή μια εμποτισμένη πανέτα. Τα πιο βρώμικα τμήματα μπορούν να καθαριστούν τοπικά χωρίς να χρειαστεί να σφουγγαριστεί ολόκληρο το δάπεδο.

2.Λάθος καθαριστικά

Είναι δελεαστικό να αναζητούμε το πιο εντυπωσιακό προϊόν που υπόσχεται να κάνει τα δάπεδα μας να φαίνονται υπέροχα. Ωστόσο πολλά καθαριστικά μπορούν να  θαμπώσουν το δάπεδο αν δε χρησιμοποιηθούν σωστά . Καλό θα είναι  να ακολουθείτε  τις οδηγίες χρήσης, καθώς η περίσσια ποσότητα σαπουνιού δεν ισοδυναμεί με καθαρότερο πάτωμα. Συχνά ένα καλό ξεσκόνισμα, ή ένα ελαφρύ καθάρισμα με νερό μόνο, μπορεί να είναι αρκετό. Χρησιμοποιήστε λίγες σταγόνες καθαριστικού ή υγρού πιάτων σε σφουγγάρι, αφού έχετε σιγουρευτεί ότι δεν αποχρωματίζουν ή λεκιάζουν την επιφάνεια ξύλου.

3.Σκούπισμα με απλή και ηλεκτρική σκούπα

Τα δάπεδα από ξύλο πρέπει να σκουπιζονται συχνά για να διατηρηθούν καθαρά. Η σκόνη είναι εχθρός του ξύλου γιατί βαραίνει το φινίρισμα του. Ωστόσο, πολλές φορές  η ακατάλληλη ηλεκτρική σκούπα μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στο ξύλο. Εάν χρησιμοποιείτε ηλεκτρική σκούπα, βεβαιωθείτε ότι έχετε γυρίσει το ρολό της βούρτσας για να αποφύγετε το ξύσιμο της επιφάνειας του δαπέδου σας. Για σκούπισμα, μια καθαρή σφουγγαρίστρα από μικροΐνες μπορεί να είναι πιο απαλή για το πάτωμα από τις σκούπες.

4.Τύπος σφουγγαρίσματος

Παρά τις προσπάθειές σας για στεγνό καθαρισμό του ξύλινου δαπέδου σας, θα χρειαστεί τελικά και να σφουγγαρίσετε. Επειδή το νερό είναι εχθρός του ξύλου, θα χρειαστεί να επιλέξετε έναν τύπο σφουγγαρίστρας που δεν απορροφά επιπλέον νερό. Οι σφουγγαρίστρες μπορούν να λειτουργήσουν σωστά εφ 'όσον είναι πολύ καθαρές, χωρίς υπολείμματα που μπορούν να χαράξουν την επιφάνεια του δαπέδου. Βεβαιωθείτε ότι η σφουγγαρίστρα που επιλέγετε είναι μόνο εμποτισμένη και όχι βρεγμένη.

5. Ζημιές επίπλων

Χρησιμοποιήστε προστατευτικά δαπέδου για τα βαριά έπιπλα, έτσι ώστε να προφυλάξουν το πάτωμα από τις εκδορές. Εάν τα πατάκια στα κατώτερα σημεία των επίπλων σας είναι φθαρμένα ή λείπουν, μπορούν να αντικατασταθούν  με πολύ μικρό κόστος.

6. Μη λεία επιφάνεια

Ένα συχνό παράπονο των νοικοκυρών σχετικά με τα ξύλινα δάπεδα είναι ότι μετά το καθάρισμα τους δεν είναι λεία. Μπορείτε να δοκιμάστε ένα διαφορετικό καθαριστικό ή να χρησιμοποιήσετε λιγότερη ποσότητα. Μπορείτε επίσης να περάσετε το δάπεδα με μια απορροφητική πετσέτα μετά το τέλος του καθαρισμού.

7. Φυτά

Η υπερχείλιση των φυτών από το πότισμα μπορεί επίσης να προκαλέσει ζημιά στο δάπεδο. Προστατέψτε το πάτωμα προσέχοντας κατά το πότισμα και χρησιμοποιώντας πιατάκια γλαστρών. Για να είστε σίγουροι, μετακινήστε τα φυτά επάνω σε μια υψηλότερη επιφάνεια.

8. Τα κατοικίδια ζώα

Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα προστατευτικό κάτω από τα πιάτα κατοικίδιων ζώων έτσι ώστε να αποφύγετε το ξύσιμο και την υγρασία του δαπέδου.

9. Ήλιος

Το φως του ήλιου μέρα με τη μέρα μπορεί να ξεθωριάσει τμήματα του δαπέδου σας. Χρησιμοποιήστε περσίδες ή κουρτίνες για να προστατεύσετε το πάτωμα κατά τη διάρκεια της ημέρας

(www.thespruce.com)

Σχετικά προϊόντα
Our Brands